Bekijk het overzicht

The Great War Remembrance Race: Koersen op een historisch strijdtoneel

20 March 2018

1918. Exact 100 jaar geleden kwam de Eerste Wereldoorlog ten einde. Het jaar 2018 staat overal ter wereld in het teken van het einde van deze Groote Oorlog. De Organisatie Gent-Wevelgem en Flanders Classics lanceren als eerbetoon een nieuwe koers in de regio die voor eeuwig gekenmerkt zal zijn voor zijn historisch strijdtoneel: The Great War Remembrance Race.

Van Nieuwpoort doorheen Flanders Fields tot in Ieper

De GWRR gaat op vrijdag 24 augustus van start in Nieuwpoort. “De koers is een groot volksfeest waar gezelligheid, ontspanning en samenhorigheidsgevoel centraal staan. Wij hopen ook te zorgen voor heel wat mooie en sfeervolle momenten”, zegt een razend enthousiaste burgemeester Geert Vanden Broucke. Op 29 oktober 1914 werd het IJzergebied onder water gezet. Nieuwpoort was hierdoor gedurende 4 lange jaren, tussen 1914 en 1918, het beginpunt van 40.000 km loopgraven.

“Dat maakt van Nieuwpoort een bijzonder geschikte locatie om het startschot te geven voor deze eendagswedstrijd die niet alleen de sporthelden van vandaag, maar ook de helden uit de Groote Oorlog op een respectvolle manier zal eren”, aldus burgemeester Vanden Broucke. Ook Wouter Vandenhaute, CEO van Flanders Classics, kijkt met fierheid uit naar de eerste editie dit najaar: “De GWRR zal zich afspelen in Vlaanderen, maar heeft een internationaal karakter.” De Organisatie Gent-Wevelgem en Flanders Classics willen deze nieuwe eendagswedstrijd van eerste categorie uitbouwen tot een gerenommeerde klassieker.

Vanuit Nieuwpoort trekt het peloton naar de Westhoek. Passages doorheen Flanders Fields, met frontsteden als Passendale en Diksmuide, moeten de herinnering aan de Groote Oorlog levend houden. De eindstreep ligt in Ieper, dé vredesstad bij uitstek. De Menenpoort draagt de namen van 54.896 vermiste soldaten, die de stad elke dag om 20u00 herdenkt tijdens de Last Post. Burgemeester Jan Durnez is vereerd deze splinternieuwe wielerklassieker te mogen ontvangen: “De laatste jaren doen steeds meer wielerwedstrijden Ieper aan, maar deze wedstrijd is echt top of the bill.”

Ghelamco hoofdsponsor

Het Ieperse bouwbedrijf Ghelamco wordt hoofdsponsor van de GWRR en zet zo zijn eerste stappen in de wielerwereld. “De GWRR moet een eerbetoon worden aan het 100-jarige einde van de Eerste Wereldoorlog. Dit is dan ook een uitgelezen kans voor Ghelamco om als bedrijf uit de regio ons steentje hieraan bij te dragen.”

The Great War Remembrance Race introduceert een unieke combinatie van koers en historiek. Nieuwpoort geeft op 24 augustus 2018 het startschot voor de eerste editie, maar ook de volgende jaren zal deze historische wedstrijd op de wielerkalender pronken. De link met de Eerste Wereldoorlog blijft altijd bestaan.