Bekijk het overzicht

Nieuw in 2021: Flanders Gravel

4 February 2021

Flanders Classics kijkt hoopvol naar 2021 en werkt momenteel aan de uitrol van een gloednieuw evenement. In samenwerking met LtD Gravel Rides – opgericht door ex-profwielrenner Laurens ten Dam – bouwen ze aan de allereerste editie van ‘Flanders Gravel’: een meerdaags fietsevenement vanuit Oudenaarde voor dé gravelliefhebber bij uitstek dat, als de gezondheidssituatie het toelaat, plaatsvindt op 2, 3 en 4 juli. Zo niet, verschuift het event naar 16, 17 en 18 oktober.

Fietsen was zelden zo populair in zoveel verschillende vormen. Eén van de meest recente ontdekkingen van de wielertoerist en fietsliefhebber is de gravelbike: de fiets waarmee je het beste van de weg en het veld combineert tijdens een avontuurlijke rit. Flanders Classics en Ltd Gravel Rides besloten de handen in elkaar te slaan voor een heus driedaags gravelevent in dé wielerhoofdstad van de Vlaamse Ardennen: Oudenaarde. 

Als de gezondheidssituatie het toelaat, kunnen liefhebbers van de gravelfiets op 2, 3 en 4 juli hun hart ophalen tijdens Flanders Gravel. “We hopen stilaan licht aan het einde van de tunnel te zien”, zegt Flanders Classics CEO Tomas Van Den Spiegel. “Dat is waarom we achter de schermen al enthousiast aan dit gloednieuwe event werken, waarbij de focus op de recreatieve fietser ligt. Als alles een beetje meezit hopen we in juli de deelnemers in Oudenaarde te mogen ontvangen voor een graveltocht van 80, 120 of 160 km.” 

Uiteraard zal de organisatie de Covid-situatie de komende maanden op de voet opvolgen, zo bevestigt Tomas Van Den Spiegel: “Indien nodig hebben we met 16, 17 en 18 oktober nu al een alternatieve datum gereserveerd om het evenement te verplaatsen. Het doel is om veilig te genieten van een weekend waarin de fiets zonder twijfel centraal staat, maar ook van de sfeer die zo typisch is aan gravel rides.” 

Fiets & kampeertent 

De aankomst zal in het hart van de Vlaamse Ardennen, in de schaduw van de Koppenberg en Oude Kwaremont, liggen. Op een unieke setting pal tussen deze iconische hellingen staat er momenteel ook een Flanders Gravel finish festival gepland, dat uiteraard alleen in die vorm zal doorgaan als de gezondheidssituatie het toelaat. Deelnemers zullen ook de kans krijgen om een weekendticket te kopen, waardoor ze niet alleen deelnemen aan de fietstocht op zaterdag, maar al vanaf vrijdag hun tent mogen opslaan op de camping aan de aankomstsite. Daar wachten hen bij aankomst op vrijdagavond en als afsluiter op zondag leuke extra’s. 

Ook mede-organisator Laurens ten Dam, oprichter van LtD Gravel Rides en grote liefhebber en zelfbenoemd gravel-ambassadeur, hoopt in de zomer te kunnen genieten: “Gravel rides zijn niet alleen fietsevenementen waar je de allerleukste facetten van het wegwielrennen en de cyclo-cross combineert, het zijn heuse totaalervaringen. Als de situatie het toelaat, dan wacht er tijdens Flanders Gravel een uitdagende fietstocht in de streek waar koers het meest leeft. Daarna chillen we hopelijk gezellig bij het kampvuur met een fris biertje in de hand, muziek op de achtergrond en dat in een unieke setting. Fietsen en genieten, dat is waar we met z’n allen nu toch al maanden naar snakken?” 

Wie bijkomende informatie zoekt, kan terecht op www.flandersgravel.cc

Gerelateerd nieuws