Bekijk het overzicht

'Save the date': het Flanders Classics-voorjaar 2019!

2 October 2018

Beginnen doen we uiteraard met dé opener van het nieuwe wielerseizoen. Hoewel de renners al even terug op gang zijn getrokken in Australië, Portugal of Argentinië, beschouwen velen Omloop Het Nieuwsblad nog steeds als de eerste echte test, waarbij alle grote toppers aanwezig zijn. De Omloop is dit jaar een weekje opgeschoven en vindt niet plaats in het laatste weekend van februari, wel in het eerste weekend van maart. Op zaterdag 2 maart rijden zowel de Elite vrouwen als de Elite mannen hun wedstrijd tussen Gent en Ninove.

Vier weken later is het de beurt aan Gent-Wevelgem. Wind in de moeren, ploegen op de Plugstreets en afzien op de Kemmelberg. Gent-Wevelgem zal ook dit jaar weer garant staan voor spektakel. Wie nu al een tripje naar de Westhoek wil plannen, doet dat best in het weekend van 29-31 maart. Op zondag 31 maart worden er naast de Elite vrouwen en de Elite mannen nog vijf jeugdwedstrijden afgewerkt. 

Drie dagen later is het de beurt aan Dwars Door Vlaanderen. Op het vernieuwde parcours van vorig jaar tekenden vele grote namen present voor de rit tussen Roeselare en Waregem en ook dit jaar zullen de grote tenoren hun vorm willen testen in de laatste rechte lijn richting de Ronde. Woensdag 3 april is dus een datum die je als wielerliefhebber niet wilt missen, dan beslechten zowel de Elite vrouwen als de Elite mannen wie de opvolger wordt van Ellen Van Dijk, respectievelijk Yves Lampaert.

De hoogmis van het wielrennen, het hoogtepunt van het wielervoorjaar en één van de vijf monumenten in het wielrennen: de Ronde van Vlaanderen. Elke renner droomt ervan deze grootheid ooit op zijn palmares te mogen bijschrijven, elke wielerfan wil er die dag bij zijn. Van heinde en verre komen de toeschouwers met honderduizenden afgezakt naar Vlaanderen voor "Vlaanderens Mooiste". Dé dag waarop het leven bij ons helemaal stil valt en iedereen zal kijken naar de opvolgers van Niki Terpstra en Anna van der Breggen: zondag 7 april.

Nadat de klassieke voorjaarsrenners hun dag hebben gehad, is het drie dagen na de Ronde de beurt aan de snelle mannen. In het officieuze "WK voor de sprinters" wordt er net als vorig jaar vertrokken vanuit Terneuzen. Na een gevecht tegen de wind in Zeeland, wordt op de lokale ronden in Schoten uitgemaakt wie de Scheldeprijs op zijn naam schrijft. De datum: woensdag 10 april.

De laatste van de Flanders Classics-voorjaarsklassiekers is voor de renners steevast de overgang tussen de kasseiklassiekers en de Ardennenklassiekers: de Brabantse Pijl. Op woensdag 17 april wordt er tussen Leuven en het heuvelachtige Overijse gestreden voor de titel. In Gooik, aan de andere kant van Brussel wordt uitgemaakt wie de opvolgster wordt van de Italiaanse Marta Bastianelli, de tweede editie van de Brabantse Pijl voor vrouwen onder deze naam.

Een overzicht:

  • Omloop Het Nieuwsblad - zaterdag 2 maart
  • Gent-Wevelgem - zondag 31 maart
  • Dwars Door Vlaanderen - woensdag 3 april
  • Ronde van Vlaanderen - zondag 7 april
  • Scheldeprijs Schoten - woensdag 10 april
  • De Brabantse Pijl - woensdag 17 april