Bekijk het overzicht

Wereldbekermanche veldrijden Wachtebeke verhuist naar Dendermonde

12 August 2020

De vijfde manche van de UCI Wereldbeker Cyclocross 2020-2021, gepland op zondag 6 december, verhuist door onvoorziene omstandigheden naar een nieuwe locatie: Het provinciale domein in Wachtebeke wordt vervangen door de Dendermondse deelgemeente Grembergen.

Indien de Covid-19 situatie het dan toelaat, zakt de Wereldbeker Veldrijden op zondag 6 december niet af naar Wachtebeke, maar naar Dendermonde. Een onverwachte verhuis die er komt er na onvoorziene moeilijkheden in de samenwerking met het provinciaal domein Puyenbroeck. Daardoor heeft Flanders Classics en lokale organisator Jurgen Mettepenningen, samen met de Internationale Wielerunie UCI, als overkoepelende federatie, beslist de wedstrijd naar een nieuwe locatie over te hevelen.

“Dat het provinciaal domein in Wachtebeke, na een beslissing van de gedeputeerde van recreatiedomeinen en de directie van Puyenbroeck niet langer gratis ter beschikking wordt gesteld ter promotie van de wielersport, ligt aan de basis van de verhuis”, vertelt Jurgen Mettepenningen. “Een provinciaal domein afhuren vanaf het begin van de opbouw van het parcours tot en met het einde van de afbraak ervan, is simpelweg onbetaalbaar. In Dendermonde, op het grondgebied van deelgemeente Grembergen om precies te zijn, heb ik een locatie van maar liefst 75.000 vierkante meter ter beschikking, waarop we een attractief, overzichtelijk en zeer gevarieerd parcours kunnen uittekenen, in de hoop dat de dan geldende coronamaatregelen het toelaten uiteraard.”

WIELERREGIO

“Ik speelde trouwens al langer met het idee om hier een veldrit te organiseren”, gaat Mettepenningen voort. “Maar door de nieuwe omstandigheden is alles in een stroomversnelling terechtgekomen. Mijn gemeende dank overigens aan de Dendermondse burgemeester Piet Buyse en zijn schepenen voor het enthousiasme en de snelheid waarmee ze de beslissing hebben genomen om deze UCI Wereldbeker Cyclocross te verwelkomen. Een enorme troef is dat deze regio bijzonder wielerminded is. Het spektakel is gegarandeerd en het publiek wordt hier ongetwijfeld de grote winnaar mee. Tenminste als Covid-19 zich in december wat gedeisd houdt.”

Dieter Mannaert, schepen van toerisme en stadspromotie, en sportschepen Nele Cleemput reageren verheugd op de komst van de UCI Wereldbeker Cyclocross. “Door onze steun aan deze professionele organisatie zetten we Dendermonde positief op de kaart. Het is een geweldige troef voor de stad en een unieke kans om de sterktes van Dendermonde als sportstad aan de buitenwereld te tonen”, klinkt het enthousiast. “We kijken nu al uit naar dit prachtig evenement op ons grondgebied.”

Ook Flanders Classics is tevreden. “De huidige omstandigheden zetten ons ertoe aan om constructief te zijn en oplossingen te zoeken”, weet CEO Tomas Van Den Spiegel. “Jurgen Mettepenningen is er op korte tijd in geslaagd een nieuwe locatie te vinden en daar zijn wij uiteraard bijzonder tevreden mee. Ook wij willen van onze kant de stad Dendermonde bedanken voor zijn positieve houding. Wij hopen alvast op een positieve evolutie in de huidige Covid-19 situatie en kijken alvast voorzichtig uit naar deze eerste editie.”

Gerelateerd nieuws